
Lyssna på hur svenskarna själva ser på framtiden för bilen


KAK:s tretimmarsrace på Gelleråsen
KAK Östra bjöd traditionsenligt in till KAK tretimmars race på Gelleråsen Arena och deras racepreparerade Volvo C30 racingbilar.
Den erfarne tävlingsledare Thomas Johansson och Gelleråsen Arenas ägare, och före detta racingförare Richard Göransson, hälsade de 28 förarna i de elva lagen varmt välkomna.
Dagen bjöd på strålande sol och efter sedvanlig säkerhetsgenomgång tog träning samt kvalkörning vid i form av spännande superpole, där kvalföraren endast får ett varv på sig att sätta sitt kvalificeringsvarv. Under lunchen var det mycket taktiksnack bland förarna med diskussion om depåstopp och bästa tiden för tankstopp.
Väldigt laddade förare gjorde sig redo för starten som blev minst sagt hektiskt, men samtliga team klarade sig genom första varvet helskinnade. Varje lag hade tre förare som roterade var 20:e minut under tre timmar. Bilarna nådde en hastighet uppåt 170 kilometer i timmen vilket bidrog till spänning ända in i det sista.
Tävlingen blev händelserik med flera avåkningar och en del straff för alltför snabba depåstopp. Slutet på tävlingen blev ännu mer dramatisk och endast 2,5 sekunder skiljde mellan det första och andra teamet.


Förstaplats: Team MJ Delivery med Joakim Darbom och David Lefevre.
Andraplats: Team Purchase Partner bestående av Magnus Hammar och Johan Söderlind.
Tredjepalts: Team Mossboda med Carl-Olov Carlsson, Urban Carlsson samt Mikael Gustafsson.
Prisutdelning och eftersnack tog vid och alla var överens om att det varit en fantastisk rolig dag. Vi ser redan fram emot KAK 3 timmars 2023. Stort grattis till er alla!

RÖR INTE MIN PARKERINGSPLATS – KAK träffade politiker i Göteborg och Malmö

Parkeringsplatser behövs för att skapa levande städer. Trots detta väljer många kommuner att ta bort parkeringsmöjligheter eller att inte planera för nya när det byggs. Mot bakgrund av detta har KAK lanserat kampanjen #rörinteminparkeringsplats. För att påverka politikerna som fattar beslut kring hur städerna ska planeras anordnades man ifestationer och samtal i Göteborg och Malmö.

I slutet av augusti samlades ett antal medlemmar i klubblokalen och på en parkeringsplats vid Heden i Göteborg för samtal om vikten av tillgång till parkering. Trafiknämndens ordförande Toni Orsulic (M) var med och tog del av kampanjen i ämnet.
– Det blev bra samtal som kommer att fortsätta. Frågorna engagerar uppenbarligen både våra medlemmar och politiker, sade Magnus Hellsten, ordförande, KAK Västra.
I Malmö anordnades en manifestation på Stora Torg samtidigt som kommunfullmäktige hade sammanträde. I Rådhusets foajé överlämnades ett informationsblad och en T-tröja med texten “Rör inte min parkeringsplats” till Andreas Schönström (S) och Håkan Fäldt (M), ordförande respektive andre vice ordförande i tekniska nämnden, något som även Skånska Dagbladet uppmärksammade.
– Vi vill lyfta frågan kring parkeringsplatser. Antalet bilar ökar och vi måste ha plats för bilar oavsett drivmedel. Och de måste stå någonstans, sade Jacob Laurin, ordförande i KAK Södra. Under sommaren har också ett antal artiklar i ämnet publicerats i tidningar runtom i landet. Dessutom har budskapet förmedlats genom radioreklam.
– God tillgång till parkering är en förutsättning för att garantera människors mobilitet i hela landet, för att skapa levande städer och för omställningen av fordonsflottan. Tankarna på att ta bort parkeringsplatser eller att inte tillskapa nya när det byggs måste skrotas, säger Anders Ydstedt, ordförande, KAK:s expertråd.

Prins Carl Philips Racing Pokal
Med ett väder som gick från strålande solsken till ruskigt regn slogs den unga svenska kartingeliten den 25–28 augusti om Prins Carl Philips Racing Pokal på GTR Motorpark. Priset instiftades 2013 på Prinsens initiativ och har som syfte att framhäva unga kartingtalanger. Detta år var det dessutom premiär för historiens första SM i el-kart.
Prins Carl-Philip lämnade GTR Motorpark med ett leende på läpparna: ”jag är stolt och imponerad av på vilket sätt förarna, personalen på banan och tävlingsorganisationen hanterade den mycket utmanande vädersituationen” förklarar han.
Beträffande elektrifieringens frammarsch som syns såväl på vägen som racingbanan är Prinsen positivt inställd: ”det är nytt och annorlunda, självklart, men det är roligt att vara del av framtiden, vilket det här faktiskt är”
Vann gjorde Wilgot Edqvist i klassen Rotax Max Senior med CharIie Andersen körde hem priset i Rotax Max DD2. Nu väntar världsfinal, Rotax Max Challenge Grand Finals, i Portugal 19–26 november för de historiska mästarna. Tävlingen anordnas av Kungliga Automobil Klubben, Svenska Bilsportförbundet, Lidköpings kartingklubb och ProConsulting AB.

Nella Bergström tilldelas KAK:s Journalistpris 2022
Kungliga Automobil Klubben (KAK) tilldelar Nella Bergström Journalistpriset 2022. Hon är en driven journalist som är chefredaktör för tidningen Motorbranschen och gör där viktiga insatser för motorjournalistiken i Sverige.
– Det är med stor glädje som vi tilldelar Nella Bergström Journalistpriset i år, säger Anders Ydstedt, ordförande i juryn.
– Med nyfikenhet och ett ödmjukt angreppssätt får hon intervjupersoner att känna sig bekväma att delge både spännande och svåra ämnesområden, vilka bidrar till att skildra transportsektorn ur nya perspektiv.
Det är en glad Nella Bergström som nås av beskedet att hon tilldelats KAK:s Journalistpris. Att uppmärksammas på detta är sätt är mycket hedersamt.
– Jag är väldigt glad och hedrad över KAKs utmärkelse! Den är ett fint kvitto på mitt arbete och ger stor inspiration framåt.
Nella Bergström har inte minst visat att goda journalister klarar av att byta inriktning i sitt arbete och samtidigt fortsätta vara duktiga tidningsmakare. Hon har sin bakgrund i en helt annan bransch, men har successivt tagit sig över till transportbranschen för att sedan drygt ett år landa på tidningen Motorbranschen.
– Jag är ganska ny i bilbranschen, men jag blir alltmer fascinerad av komplexiteten och omväxlingen som finns här. Det händer så mycket spännande just nu som är en ynnest att få vara med och bevaka. Jag väljer ofta att skriva för en lite bredare målgrupp än de allra mest insatta, för att på så vis göra våra viktiga ämnen lite mer tillgängliga. Och blir jag någon gång osäker på ett begrepp eller en företeelse har jag min redaktion och mina duktiga kollegor på MRF, som har enorm branschkunskap och alltid är beredda att bistå med råd och hjälp.
Det är med stor glädje som KAK tilldelar Nella Bergström KAK:s Journalistpris 2022. Prisutdelningen kommer att ske under hösten.
Juryns motivering i sin helhet
”Kungliga Automobil Klubben (KAK) tilldelar Nella Bergström Journalistpriset 2022. Hon är idag chefredaktör för tidningen Motorbranschen och gör där viktiga insatser för motorjournalistiken i Sverige.
Nella har visat att goda journalister klarar av att byta inriktning i sitt arbete och samtidigt fortsätta vara duktiga tidningsmakare. Hon har sin bakgrund i en helt annan bransch, men har successivt tagit sig över till transportbranschen för att sedan drygt ett år landa på tidningen Motorbranschen.
På kort tid har Nella hittat nya spännande vinklingar på frågor som rör mobiliteten och bilismen som företeelser. Hon förmår också sätta frågorna i sitt sammanhang och åskådliggöra dem för läsaren. Hon skriver återkommande om viktiga ämnen som hållbarhet, diversifiering och mångfald. Nella får genom sitt arbete fler att intressera sig för bilismen genom bredden i sin journalistik.
Tillsammans med MRF och Wayke har Nella också varit drivande i att jobba fram listan ”Bilbranschens mäktigaste kvinna” som för andra året i rad ges stor uppmärksamhet och riktar välbehövligt ljus på alla duktiga kvinnor som finns i branschen.
Nella är en frisk fläkt som snabbt klivit in i mansdominerade områden. Med nyfikenhet och ett ödmjukt angreppssätt får hon intervjupersoner att känna sig bekväma att delge både spännande och svåra ämnesområden, vilka bidrar till att skildra transportsektorn ur nya perspektiv. ”
Fakta om KAK:s Journalistpris:
KAK instiftade Journalistpriset 2008 med avsikt att belöna journalistiska insatser och som en uppmuntran för seriös rapportering kring bilismens utveckling. Prissumman är på 25 .000 kronor.
Tidigare vinnare
2021 – Julia Brzezinska, TT Nyhetsbyrån
2020 – Fredrik af Petersens, Sveriges Radio
2019 – Lars Anders Johansson, Timbro
2018 – Alrik Söderlind, Auto, Motor & Sport
2017 – Mikael Stjerna, Teknikens Värld
2016 – Karin Olander, Dagens Industri
2015 – Jacques Wallner, Dagens Nyheter
2014 – Lasse Holmström, Sydsvenskan
2013 – Daniel Frodin, Teknikens Värld
2012 – Marianne Sterner, Vi Bilägare
2011 – Håkan Matson, Dagens Industri
2010 – Jan-Erik Berggren, Expressen
2009 – Jonas Fröberg, Svenska Dagbladet
2008 – Lasse Swärd, Dagens Nyheter
Kontakt
Ordförande i juryn, Anders Ydstedt, anders@ydstedt.com, telefon 070-5980640
KAK, Generalsekreterare Anders Ericson, telefon 070-8187599
Jury 2022
Magnus Ehrenstråhle, f.d. VD Bilprovningen
Lars Jilmstad, f.d. presschef
Charlie Magnusson, fd Informationschef, Motorbranschens Riksförbund, MRF
Cornilla von Plomgren, miljö- och kommunikationskonsult
Lars Holmqvist, senior advisor
Ordförande för juryn är Anders Ydstedt som är ordförande i KAK:s Expertråd.
KAK på DN Debatt: ”Framtidens svenska städer måste anpassas för fler bilar”
Åtta av tio svenskar vill ha tillgång till egen bil, visar en ny opinionsundersökning. Men politikernas planer går i motsatt riktning. Framtidens svenska städer måste anpassas för fler bilar, skriver Kungliga Automobil Klubbens Anders Ericson och Anders Ydstedt på DN Debatt.
“I stat och kommun planeras det tvärtemot svenska folkets vilja när det gäller bilen. Det verkar som att de ansvariga har skygglappar för att framtidens bil kommer att vara tyst, utsläppsfri och säker. Man tycks utgå ifrån gårdagens miljöstörningar och en förlegad syn på bilen.
Nya ägarmodeller och nya former av mikromobilitet av olika slag kommer säkerligen att ge fler tillgång till individuell mobilitet men de flesta föredrar att ha tillgång till ”egen” bil. Sverige är ett stort och glesbefolkat land och även våra större städer kan på intet sätt jämföras med de megastäder vars trafikpolitik i dag verkar utgöra förebilder för svenska politiker.”
Artikeln bygger på en omfattande SKOP-undersökning om svenskarnas syn på mobilitet och bilismen som KAK låtit göra. Den finns att ta del av här.
Uppdatering: vår artikel vållade mycket debatt, vilket vi välkomnar. Med anledning av detta finns här en slutreplik.
“Utsläppsfria bilar minskar målkonflikten mellan mobilitet och miljömål. Att bygga bort rörligheten vore ett historiskt misstag.”
BotaniCar – Samtal om bilismens framtid
Sedan starten 1903 har KAK haft som uppdrag att värna bilismens sunda utveckling. Som ett led i detta måste förstås ett resonemang kring bilens roll i samhället ske – nu och i framtiden. Detta är något KAK:s Expertråd fortlöpande arbetar med. En mycket varm dag i augusti i år anordnade
Expertrådet ett seminarium i anslutning till BotaniCar i Norrvikens Trädgårdar i Båstad.
Läs mer genom att klicka på bilden till höger.
Läs även artikeln i Teknikens värld om BotaniCar samt KAKs senaste SKOP undersökning gällande bilismens framtid
LÄNK (nytt fönster)
Nyhetsbrev augusti 2022
Hoppas du också tycker det är kul att läsa.
Trevlig läsning önskar vi på KAK.
Bilens roll i samhället – idag och imorgon
För att förstå mer om hur svenska folket ser på bilismen idag och i framtiden har Kungliga Automobil Klubben, KAK, låtit SKOP ställa ett antal frågor om synen på bilen och bilpolitiken. Det är tydligt att svenskarna helst väljer bilen och tror på bilen i framtiden.
I stat och kommun planeras det tvärt emot hur svenskarna vill när det gäller bilen. Det är som om de som planerar har skygglappar för att framtidens bil kommer att vara tyst, utsläpps-fri och säker- och att de fortfarande ser gårdagens miljöstörningar. Nya ägarmodeller kommer säkerligen att ge fler tillgång till individuell mobilitet men de flesta föredrar att ha tillgång till “egen” bil. Sverige är ett stort och glesbefolkat land och även våra större städer kan på intet sätt jämföras med de megastäder vars trafikpolitik idag verkar utgöra förebilder för svenska politiker. Lyssna på hur svenskarna själva ser på framtiden för bilen och utforma politik och trafikplanering därefter.
Klicka på bilden till höger för att läsa hela rapporten
Felix Rosenqvist tillbaka på INDYCAR-pallen
Felix Rosenqvist fick äntligen återvända till prispallen i NTT INDYCAR SERIES när han körde i mål som trea i söndagskvällens race på gatorna i Toronto.
Det förlösande resultatet utgör åtrådd revansch efter det senaste loppet på Mid-Ohio, där Rosenqvist tvingades bryta från ett läge i ledarklungan, och kom i samband med en populär återkomst för INDYCAR-fältet till den folkkära stadsbanan i Kanada efter coronapandemin.
Rosenqvist höll sig högt upp i resultatlistan under samtliga tre tävlingsdagar, och bibehöll sitt fina facit i Toronto – där han vann dubbelt i juniorklassen Indy Lights 2016 och slutade femma i INDYCAR-racet 2019 – med en stark körning från åttonde plats på gridden.
– Ett väldigt roligt race att köra, och fantastiskt att äntligen vara tillbaka på pallen, säger Felix Rosenqvist. Vi fick verkligen slåss för det idag. Som loppet utvecklade sig var vi tvungna att göra omkörningarna ute på banan och göra riktigt bra depåstopp, och vi satte båda delarna idag. Vi tog möjligheterna när de kom och klättrade sakta men säkert framåt.
När dammet hade lagt sig efter 85 händelserika varv, som bland annat inkluderade fyra gulflaggssituationer, hade Rosenqvist tagit sig hela vägen upp till tredje plats. I mål var han bara en blinkning bakom andraplacerade Colton Herta, som startat i pole position, och blott 1.3 sekunder efter segrande Scott Dixon.
– Om det inte hade varit för den sista gulflaggen tror jag att vi hade varit i bäst läge av alla vad gäller bränslesituationen, men nu fick både Colton och Scott också möjlighet att köra fullt hela vägen till mål, fortsätter Felix Rosenqvist. Det var nära att jag tog Colton på sista varvet, men det räckte inte riktigt. Oavsett är jag väldigt glad över den här tredjeplatsen; den betyder mycket för mig och för hela gänget på bil #7 efter allt vi gått igenom.
Pallplatsen är den första för Rosenqvist sedan flytten till Arrow McLaren SP inför förra säsongen. Resultatet innebär att Rosenqvist – som också var den bäst klassificerade Chevrolet-föraren i loppet i Toronto – nu är tillbaka i topp tio i INDYCAR-sammandraget som ny nia.
– Stort tack till Arrow McLaren SP, våra partners och Chevrolet, avslutar Felix Rosenqvist. Det här är min första pallplats med teamet och den har vi fått vänta på länge – för länge. Vi har haft så mycket fart så många gånger, men det har alltid varit något som ställt till det. Det här var loppet vi sökt och jag hoppas att det bara är början på en stark avslutning på säsongen.
NTT INDYCAR SERIES är tillbaka på banan igen redan nästa helg (23-24 juli) med dubbla ovalrace på Iowa Speedway.